Oznam o vydávaní služobných lodníckych knižiek Európskej únie

Č.j.  05517/2024/PBVCP-1

V Bratislave 08.01.2024

 

 

O Z N A M

o vydávaní služobných lodníckych knižiek Európskej únie

Dopravný úrad vydáva členovi posádky plavidla vykonávajúcemu plavbu na vodnej ceste, ktorá je prepojená so splavnou sieťou vodných ciest iného členského štátu v zmysle § 30 ods. 3 zákona NR SR č. 338/2000 Z. z. o vnútrozemskej plavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o plavbe“):

– vo funkcii lodný kapitán Európskej únie: služobnú lodnícku knižku Európskej Únie,

 členom posádky plavidla na prevádzkovej úrovni (t.j. lodníkovi, kvalifikovanému lodníkovi a kormidelníkovi) a na vstupnej úrovni (t.j. pomocnému lodníkovi a učňovi lodníkovi): služobnú lodnícku knižku Európskej únie, ktorá tvorí s preukazom odbornej spôsobilosti Európskej únie jediný doklad (ďalej len „jediný doklad“), a to po preukázaní získania odbornej a zdravotnej spôsobilosti.

K vydaniu prvej služobnej lodníckej knižky, resp. prvého jediného dokladu (t.z. týka sa začínajúcich členov posádky plavidla) je potrebné najprv získať odbornú spôsobilosť pomocný lodník a to absolvovaním základného bezpečnostného výcviku na získanie odbornej spôsobilosti pomocný lodník u poverenej osoby (absolvent obdrží potvrdenie o ukončení výcviku).

Člen posádky plavidla (vykonávajúci plavbu na vodnej ceste, ktorá je prepojená so splavnou sieťou vodných ciest iného členského štátu) je povinný preukázať zdravotnú spôsobilosť lekárskym posudkom vydaným Dopravným úradom povereným lekárom nie starším ako tri mesiace ku dňu podania žiadosti o vydanie prvého jediného dokladu alebo obnove preukazu odbornej spôsobilosti.

Žiadosť o vydanie služobnej lodníckej knižky alebo jediného dokladu sa podáva na predpísanom tlačive. V zmysle § 8 zákona o plavbe Dopravný úrad vydá tento doklad žiadateľovi, ktorý preukáže svoju totožnosť dokladom totožnosti; z uvedeného dôvodu je potrebné podať žiadosť na Dopravnom úrade osobne.

K žiadosti sa prikladá farebná fotografia žiadateľa s rozmermi 3 x 3,5 cm. Vydanie služobnej lodníckej knižky EÚ a jediného dokladu je spoplatnené v zmysle zákona č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov správnym poplatkom vo výške 30,- €, ktorý je splatný pri podaní žiadosti a možné ho je zakúpiť na pobočke slovenskej pošty.

 

Vybavuje:
Ing. Veronika Šindlerová

Odbor plavebnej bezpečnosti vodných ciest a prístavov

lodné posádky

Kontakt: tel: +421 2 48 777 619, e-mail: veronika.sindlerova@nsat.sk

Kancelária: Dopravný úrad, Prístavná 10, 821 09 Bratislava, kancelária č. 414

 

 

Ing. Alena Molnárová Baracková

riaditeľka

divízie vnútrozemskej plavby